Ångfartyget Östa är ett av de 5 koleldade K-märkta ångfartygen som finns kvar i Stockholms Län. År 2001 blev S/S Östa Traditionsmärkt. Sedan år 2003 är hon klassad som Arbetslivsmuséum. S/S Östa byggdes som timmervarpfartyg vid Gefle Varv år 1898 – en tid då ångbåtarna var ett naturligt inslag i våra svenska skärgårdar. Hon mäter 18 m. från för till akter och har ett deplacement på 44 ton. Fartyget är helrenoverat i sekelskiftesstil med stor omsorg om detaljerna i mässing och mahogny. Salongerna erbjuder fri utsikt mot skärgårdens underbara natur.
Sedan år 2000 förgyller S/S Östa Stockholms skärgård genom att erbjuda konferens- och mötesarrangemang för sällskap upp till 12 personer med utgångspunkt från sin hemmahamn i Waxholm strax nord öst om Stockholm.
På S/S Östa finns förutsättningarna för att förmedla budskap och värden som varar – att hinna tala till punkt med varandra och uppleva något alldeles extra tillsammans. En atmosfär som gör varje möte till en framgång.
Att i en genuin sekelskiftesmiljö glida fram i skärgårdens underbara natur till det svaga dunket från ångmaskinen, kanske ta ett dopp innan det är dags att njuta av utsökt mat med anknytning till vad Skärgården har att erbjuda, stanna till någonstans eller göra en aktivitet tillsammans skapar intryck som varar. S/S Östa erbjuder exklusiva hel- och halvdags-arrangemang samt utfärder för sällskap upp till 12 personer under årets alla isfria månader.
Vi vill göra vårt bästa för att göra era möten till en framgång – det är ju trots allt ni som gör det möjligt för oss att bevara S/S Östa för framtiden i levande skärgårdskultur. Därför har vi valt att skräddarsy våra arrangemang efter era önskemål. Vill ni ha hjälp med planeringen kan vi givetvis erbjuda det. För att underlätta så har vi också satt ihop ett antal hel- och halvdagars-paket som inspiration.
Vill ni med vår hjälp förgylla en privat högtid så går det också bra.
Ett arrangemang på S/S Östa är ett minne för livet. Välkommen ombord !
Mat med anknytning till vad Skärgården har att erbjuda – för en levande skärgårdskultur!
Ombord njuter du och ditt sällskap av välsmakande mat och goda drycker. Vi brukar säga att S/S Östa är en av Sveriges minsta restauranger med fullständiga rättigheter. Maten serveras i samarbete med en sann skärgårdsbo och gourmetkock, Anne Eklund, från Tornvillan i Waxholm.
Skärgården är rik på matkultur och små producenter. Dem vill vi värna om. Därför prioriterar vi lokalt producerade råvaror och väljer gärna recept med anknytning till Skärgårdens specialiteter i de menyer Anne sammanställer.
En aktivitet med eller utan tävlingsmoment eller ett kulturinslag kan ge extra krydda åt ett mötet på S/S Östa. Ett besök i maskinrummet brukar uppskattas av de allra flesta – inte bara ångbåtsentusiasterna ! Likaså att få ta över rodret en stund, kanske bada någonstans på vägen, grilla tillsammans ombord eller gå iland på Möja, i Sandhamn eller vid någon av de gamla skärgårdsmålarnas ateljéer för att ta en promenad.
För den tävlingsinriktade finns många utmaningar ombord som kan resultera i ett diplom ! Man över bord – att rädda ett föremål i vattnet tillhör en av de populäraste!
Vill ni avnjuta er måltid på någon av Skärgårdens många populära krogar så tar vi er dit !
Givetvis hjälper vi till med idéer, planering och genomförande utifrån era önskemål.
Stockholms skärgård består av en kuststräcka och 30 000 öar som sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder. Det finns idag 12 000 bofasta i Stockholms Skärgård.
Skärgården med dess unika kultur och miljö är en del av vårt svenska kulturarv. Ett kulturarv som är på väg att försvinna. Om vi vill ha kvar en levande skärgård så måste vi främja möjligheterna till arbete så att den bofasta befolkningen kan bo kvar och fortsätta att vårda den. Därför prioriterar vi på Östa lokala leverantörer i vår verksamhet.
Att boka S/S Östa är mer än att bara boka en konferens – det är ett sätt att aktivt bidra till bevarandet av kultur och miljö i Skärgården.
Enkelt uttryckt - S/S Östa är en levande tidsmaskin.
Varför gör jag och min hustru detta ? Mitt uppe på toppen av karriären kliver vi av våra yrken för att lägga ner all vår kraft och själ på en gammal dam som då skulle fylla 100 år. Vi båda älskar skärgården med sina storslagna naturupplevelser och gamla härliga saker.
Då föddes idén om en gemensam satsning, jag - Erling - utled på att, sedan 1975, bråka med trilskandes datorer och Kerstin välnyst av dammiga tyger som kläddesigner. Jag som teknikfreak gillar allt som kan röra på sig och Kerstin som designer med förkärlek för 1800-talets design. På S/S Östa gick alla dessa intressen att kombinera, för att på ett levande sätt ombord kunna förmedla en del av vårt kulturarv.
Följ med - låt oss och Östa ta er med ut till öarna !
Varmt välkomna ombord - Kerstin och Erling Anderberg
Vi ser mycket fram emot en kontakt från Er !
Vänligen Kerstin & Erling
Adress: | Tel. 08-540 260 30 |
Östa Rederi | Fax. 08-540 260 30 |
Svartgarnsvägen 21 | Fartyg. 070-672 60 80 |
SE-184 94 Åkersberga | E-post info@osta.nu |
Webbdesign: Josefin Hagberg, Anna Westholm |
Bilder: Bosse Lind, Paragonbild, Dan Gillgren, Kerstin Anderberg |
Websnickrare: Rickard Engberg, Dataline Sweden AB |
Sustainability: Alan Atkisson, AtKisson |
Marknadsföring: Fredrik Järnefält, Sälj och Marknadsbyrån |
Projektutveckling: Triple Logic Project, Triple Logic |
Ansvarig utgivare: Erling Anderberg, Dare |
Welcome on board the S/S ÖSTA – unique inspiring gatherings in a genuine environment – the Stockholm archipelago.
The steamship S/S ÖSTA was built at the Gefle shipyard in the year 1898 – at a time when steamships were a natural part of the Swedish archipelagos. Today she is one of the 5 coal-heated culturally protected steamships in Stockholm still fully functional. She is 18 meters long from stem to stern and has a deadweight of 44 tons. The ship is completely renovated in the style of the turn of the century. One put especially much weight on the brass and mahogany details. And she is still powered by her original steam-engine.
S/S ÖSTA offers tailored all- and half-day arrangements with the possibility of holding conferences and making excursions for single groups (up to 12 persons) during the period of May 1st to December 23rd. When ice-free, there are also arrangements offered at Christmas-time ! A private celebration on board will be unforgettable.
Imagine gliding through the wonderful nature of the archipelago, in the surroundings of the turn of the century, with the soft throbbing of the steam-engine. Maybe you´ll take a bath before the dinner, compound of different things the archipelago has to offer. A stop at one of the many islands in order to take part at the special culture of the region… all this will be a memory for life! The person who wants to take over the helm or have a look at the engine room, is very welcome to do so.
S/S ÖSTA is one of Swedens smallest restaurants. The archipelago has a rich culinary culture and has many small provision-companies. Primary produce of the region and recipes including specialities of the archipelago are therefore given priority to when setting up our menues. We offer splendid chocolate and beverage especially created for S/S ÖSTA. Also barbecue is possible.
An arrangement with S/S ÖSTA contributes to the maintainance of a cultural heritage and to a living archipelago.
For booking and contact:
Östa Rederi, Captain Erling Anderberg, Svartgarnsvägen 21, SE-184 94 Åkersberga, Sweden, Tel. & fax +46 8 540 260 30 Cell +46 70 672 60 80
Links to the gallery
Willkommen bei S/S ÖSTA – einzigartige, inspirierende Zusammenkünfte in einer genuinen Umgebung – den Stockholmer Schären. S/S ÖSTA ist ein Dampfschiff, das in der Gefle Werft im Jahre 1898 gebaut wurde – zu einer Zeit, als Dampfschiffe zum Bild der schwedischen Schären gehörten.
Heute ist sie eines der fünf mit Kohle geheizten kulturdenkmalgeschützten Dampfschiffe, die es noch in Stockholm gibt. Sie misst 18 Meter von Bug bis Heck und hat ein Wasserverdrängungsvermögen von 44 Tonnen. Das Schiff ist vollständig und mit großer Sorgfalt im Stil der Jahrhundertwende renoviert, besonders Wert gelegt wurde auf die Details in Messing und Mahagoni. Sie wird noch immer anhand ihrer Originaldampfmaschine angetrieben.
S/S ÖSTA bietet maßgeschneiderte Ganz- & Halbtagsarrangements mit der Möglichkeit der Konferenzgestaltung und Ausflüge für kleine Gruppen (bis zu 12 Personen) während dem Zeitraum 1.5. bis 23.12.. Wenn es eisfrei ist, werden ebenfalls Fahrten an Weihnachten angeboten.
Auch ein privates Jubiläum kann zum einzigartigen Erlebnis werden. Im Jahrhunderwendestil durch die wunderbare Natur der Schären zu gleiten, zum dumpfen Klopfen der Dampfmaschine; ev. ein kurzes Bad zu nehmen vor einer hervorragenden Mahlzeit; an eine der vielen Inseln Halt machen und an der speziellen Kultur der Region teilzuhaben – all das bleibt in ewiger Erinnerung. Derjenige, der mal das Ruder übernehmen oder einen Blick in den Maschinenraum werfen will, kann das gerne tun.
S/S ÖSTA ist eines von Schwedens kleinsten Restaurants. In den Schären herrscht eine vielfältige Eßkultur und es gibt etliche kleine Lebensmittelunternehmen. Rohwaren aus der Region und Rezepte mit Spezialitäten aus den Schären werden daher bevorzugt in der Zusammenstellung unserer Mahlzeiten und Menüs verwendet.
Wir bieten für S/S ÖSTA speziell kreierte Schokolade und edles Getränk an. Auch Gegrilltes, wenn erwünscht. Ein Arrangement mit S/S ÖSTA trägt aktiv zur Bewahrung eines Kulturerbes und zu einer belebten Schärenkultur bei.
Für Buchung und Kontakt: Östa Rederi Kapitän Erling Anderberg Svartgarnsvägen 21 SE-184 94 Åkersberga Schweden Tel. & fax +46 8 540 260 30 Cell +46 70 672 60 80 Links zur Bildergalerie
Skärgårdens natur inramar varje möte på S/S Östa..
Vi utgår normalt från hamnen i Vaxholm men vi kan självfallet hämta er var som helst – bara vattendjupet är tillräckligt. Har ni någon favoritplats tar vi er dit !
Heldagsarrangemang
Ytterligare måltid samt förlängd utfärd kan erbjudas som tillval. Kanske vill ni grilla som avslutning ?
Vi hämtar er utanför Waxholms Hotell. Efter en guidad visning av båten lämnar vi kaj. Ni slår er ner i matsalen eller akterdäck med en rykande kopp kaffe och en läcker smörgås. Vi stävar över Trälhavet och in i Lindalssundet där många vackra gamla grosshandlarvillor fortfarande finns kvar.
Medan ni konfererar fortsätter vi upp mot Kanholmsfjärden. Mat smakar aldrig så gott som efter ett dopp för den som önskar. En 3-rätters delikat måltid dukas upp där sol och vind tycker det är lämpligt. Kanske vill ni smaka några av våra egna sillinläggningar till förrätt? När sista kaffetåren är urdrucken lägger vi till i Sandhamn och ni har möjlighet att vandra omkring en timme eller två i den underbara bebyggelsen innan det är dags för återfärd, kaffe och chokladmousse tårta. Efter X h når vi kajen i Waxholm efter en underbar dag på sjön.
Vi utgår normalt från hamnen i Vaxholm men vi kan självfallet hämta er var som helst – bara vattendjupet är tillräckligt. Har ni någon favoritplats tar vi er dit !
Vi hämtar er utanför Waxholms Hotell. Efter en guidad visning av båten lämnar vi kaj. Ni slår er ner i matsalen, akterdäck eller runt skorstenen med en kaffe och smörgås på bröd från något av Skärgårdens bagerier eller en fördrink med tilltugg. Vi gör en liten slingrig krok igenom Stegesund medan ni konfererar. I mitten av Lindalsundet serveras en delikat måltid – kanske färsk fisk från fiskaren på Skarpö. Vid Vindö vänder vi och stävar tillbaka. Är det kväll följer vi solnedgången hela vägen tillbaka.
Östa byggdes samtidigt med sina systerfartyg Laxen (ligger numera i Gysinge), Baldakinen och Dalkarlen för att varpa timmer över de stora fjärdarna vid den nedre delen av Österdalälven.
Östa har fått sitt namn från en liten ort vid södra Färnebofjärden. 1869 anlades sågverket vid Skutskär, som ganska snart växte och behövde stora mängder timmer. Från hela Bergslagen flottades timmer nerför Dalälven. En bit nedströms Avesta vidgar sig älven i ett antal större och mindre fjärdar och den naturliga älvströmningen försvinner.
Det blev då nödvändigt att samla ihop stockarna för bogsering, vilket tillgick så att en bom om 250 slanor lades ut runt c:a 100 000 – 150 000 timmerstockar och krokades i en vinsch på fartyget, varpå fartyget gav sig iväg 1000 – 1500 meter medan den långa vinschwiren släpptes ut. Där ankrade man upp eller gjorde fast i en av många uppbyggda stenkistor, varefter man började att vinscha hem stockarna med 2 knop.
Fartyget gick så ånyo iväg för att upprepa denna procedur, gång på gång till dess att man var framme. Detta kallas för varpning till skillnad från bogsering där fartyget kontinuerligt drar sitt lass.
Under däck i fören fanns ett mindre kök med vedspis och akterut manskapshytt med kojer.
Mera bilder under fotoalbum.
Mera bilder under Fotoalbum.
Ladda gärna ner vår miljöpolicy.
Vi har också arbetat mycket med hållbarhet, sett både från sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv. Kontakta oss gärna, så skickar vi ett exemplar av rapporten.
Här skriver man texten
AHa sasasa
Alla Sveriges kanaler |
Klubb Maritim |
Kosterbåtar |
Kustguiden |
Marinliv |
Norrtelje Brenneri |
Skärgårdsbåtar |
Skärgårdssmak |
Svenska Sjöräddningssällskapet |
Viamare |
Östa Stugby, där Östa passerade i 72 år |
Sweref - Sveriges Redarförening för mindre Passagerarfartyg
Vi är också godkänd medlem av KENT-registret (Kommunernas Entreprenörsinformation). KENT-registret används av Sveriges kommuner för att hitta seriösa, välrenommerade och ekonomiskt stabila leverantörer vid upphandling
Här skriver man texten
AHa sasasa